حتما تا کنون برای شما نیز پیش آمده است که در روزهای سرد زمستانی و یا حتی در روزهای گرم و طاقت فرسای تابستان با مشکل استارت نخوردن ماشین مواجه شده باشید. اکثر رانندگان حداقل برای یکبار با مشکل استارت نخوردن خودرو مواجه شدهاند. استارت نخوردن ماشین عوامل متعددی دارد. این مشکل معمولاً در فصول سرد سال بیشتر نمایان میشود. در این مقاله قصد داریم تا علت استارت نخوردن ماشین، پیدا کردن مشکل و رفع آن را برای شما موردبررسی قرار دهیم.
در بسیاری از مواقع نیز اتومبیل استارت میخورد اما روشن نمیشود که این مشکل نیز علل مختلفی دارد. اما استارت نخوردن ماشین مقولهای جداست که با روشن نشدن ماشین در هنگام استارت خوردن تفاوت بسیاری دارد. ممکن است روشن نشدن خودرو دلایلی داشته باشد که هیچ ربطی به استارت نخوردن آن نداشته باشد.
چرا ماشین استارت نمی خورد؟
به طور کلی عوامل گوناگونی باعث استارت نخوردن ماشین می شود. تمام شدن باتری، خراب شدن آن، خراب شدن استارت و سیم کشی، قطع شدن سوئیچ، تمام شدن زغال استارت برخی از رایج ترین دلایلی است که باعث بروز این مشکل در خودرو می شود.
1- فرسوده شدن باتری خودرو یا خالی بودن باتری ماشین
مهم ترین، مشهورترین و رایج ترین دلیلی که افراد برای استارت نخوردن خودروی خود میشناسند خرابی باتری یا خالی بودن آن است. یکی از مهم ترین علائم خرابی باتری به عنوان دلیل برای استارت نخوردن خودرو این است که با چرخاندن سویچ، برق به بخش های مختلف خودرو رسیده و پشت آمپر روشن میشود اما موقع استارت زدن، استارت نیرو کافی برای روشن کردن خودرو نداشته و به اصطلاح استارت زور میزند و یا تنها صدای تق از آن شنیده شده و اصلا استارت عمل نمیکند. در هر دو این شرایط اگر چراغ های خودرو را روشن کنید متوجه افت نور در زمان استارت زدن خواهید شد.
در برخی مواقع نیز نماد باتری بر روی صفحه کیلومتر اتومبیل نمایش داده میشود که در این حالت دقیقا متوجه میشوید که دلیل استارت نخوردن ماشین شما از خرابی باتری آن است. برای اطمینان حاصل کردن از خالی بودن باتری میتوانید با استفاده از تستر، آمپر استارت خود را چک کنید تا متوجه شوید باتری ماشین ضعیف است یا خیر.
باطری ماشین ممکن است به دلایل مختلفی از کار بیافتد. دلایلی از قبیل:
- روشن ماندن چراغ جلو برای مدت طولانی
- وجود قطعی در سیم ها
- تبخیر آب موجود در ترکیبات باطری که باعث ضعف در برق رسانی می شود
- اتمام تاریخ انقضای باطری
برای اطمینان حاصل کردن از سلامت، بررسی کردن باتری با آمپر استارت کمک شایانی می نماید. در صورت مطمئن شدن از فرسودگی و خرابی باتری، تعویض آن لازم و ضروری می شود.
مراحل تعویض باتری ماشین
- اولین قدم در یادگیری نحوه صحیح جدا کردن باتری خودرو، رعایت اصول ایمنی است. از جدا کردن باتری خودرو در حالی که خودرو روشن است خودداری کنید چرا که انجام این کار آسیب خودرو را به همراه دارد.
- هر یک از کابل های مثبت و منفی باتری، یک بست باتری قرار دارد که آنها را به قطب های باتری متصل می کند. به منظور جدا کردن باتری خودرو، لازم است هر دو کابل جدا شوند. برای جلوگیری از اتصال برق، ابتدا کانکتور قطب منفی باتری و سپس کانکتور قطب مثبت را جدا کنید و اطمینان حاصل کنید آچار به طور همزمان به هر دو قطب باتری تماس نداشته باشد.
- احتمالاً باتری در سینی خودرو با پیچ و مهره ثابت و محکم شده است که باید آن ها را با آچار باز کرده و باتری را از نگهدارنده باتری جدا کنید.
- اکنون می توانید باتری را از خودرو خارج کنید. هنگام بلند کردن باتری مراقب وزن آن باشید و مطمئن شوید توانایی بلند کردن آن را دارید. همچنین هنگام جدا کردن و خارج کردن باتری خودرو، برای جلوگیری از ریزش اسید باتری مطمئن شوید باتری ثابت باقی می ماند. در نهایت باتری را روی یک سطح صاف و خشک قرار دهید.
- پس از تمیز کردن بستهای متصل به کابلهای باتری، اقدام به نصب باتری خودرو کنید.
- باتری را به صورت تراز در محل مخصوص قرار داده و مهرههای قاب نگهدارنده را محکم کنید، به نحوی که به بدنه باتری آسیب نرسد.
- کانکتور مثبت را به قطب مثبت متصل کنید.
- کانکتور منفی را نیز به قطب منفی وصل کرده و محکم ببندید.
همچنین در ویدیو زیر نحوه تعویض باتری ماشین را می توانید مشاهده نمایید.
2- خوردگی سیم و اتصالات باتری
در برخی مواقع علت استارت نخوردن ماشین از پوسیدگی، پارگی یا خوردگی اتصالات باتری ماشین ناشی می شود. با گذشت زمان، اتصالات باتری ماشین جرم گرفته و به تدریج دچار خوردگی می شوند. پوسیدگی اتصالات، موجب قطع ارتباط باتری با سایر اجزای وسیله نقلیه و متعاقب آن، استارت نخوردن ماشین می گردد. بر همین اساس، در صورت مشاهده خوردگی و جرم گرفتگی در باتری، می بایست نسبت به رفع و برطرف نمودن آن اقدام نمود.
مراحل تمیز کردن خوردگی اتصالات باتری
- اول از همه، برای تمیز کردن اتصالات ترمینال باتری به درستی، باید انتهای کابل های منفی و مثبت از باتری جدا شوند. (باتری خودرو حاوی اسید است که ممکن است باعث صدمات تصادفی شود. بنابراین، هنگام کار با باتری خودرو، برای محافظت از خود در برابر اسید، باید از عینک و دستکش استفاده کنید.)
- قطب مثبت باتری را چک کنید تا درپوش آن سرجای خودش باشد. (اگر قطب مثبت درپوش ندارد با پارچه یا حوله روی آن را بپوشانید. این کار باعث می شود از جرقه ی ناگهانی در اثر برخورد شیئی فلزی با قطب مثبت باتری جلوگیری شود.)
- به کمک یک آچار، پیچی که در سمت چپ باتری وجود دارد و اتصالات را روی قطب منفی نگه داشته است، باز کنید.
- حال باید اتصالات را از روی قطب منفی باتری جدا کنید. برای این کار از پیچ گوشی استفاده کرده و یا اگر می توانید به آرامی آن را بچرخانید تا شل شود و سپس آن را جدا کنید.
- حال به سراغ قطب مثبت بروید و کاور قطب مثبت را بردارید. در اینجا نیز باید با استفاده از یک آچار، پیچی که اتصالات را روی قطب مثبت نگه می دارد، باز کنید. اگر چه اتصالات قطب منفی باز شده است اما مراقب باشید که آچاری که در دست دارید به هیچ قسمت فلزی دیگری برخورد نکند.
- اتصالات قطب مثبت را نیز همانند قطب منفی به طور کامل جدا کنید.
- مقداری جوش شیرین را روی سطح باتری بپاشید.
- از یک فرچه ی سنباده ای استفاده کرده و روی اتصالات و رسوبات را تمیز کنید. از این فرچه، یکبار برای تمیز کردن رسوبات موجود روی سطح باتری استفاده کنید و بار دیگر رسوبات موجود روی سیم هایی که به باتری وصل می شوند و اکنون جدا کرده اید را از بین ببرید.
- با اسپری کردن آب تمیز روی سطح باتری تمامی رسوبات و جوش شیرین ها را از روی سر باتری برداشته و بشویید. به یاد داشته باشید آب را به آرامی روی باتری اسپری کنید به طوری که آب به درون باتری نفوذ نکند.
- با حوله ای تمیز سطح باتری، پایانه ها و محل اتصالات را کامل خشک کنید.
- روی پایانه های منفی و مثبت باتری که اتصالات و سیم ها روی آن سوار می شوند را وازلین بمالید.
- وازلین از ایجاد رسوبات بعدی جلوگیری می کند.
- برای وصل کردن مجدد اتصالات باتری ابتدا قطب مثبت و سپس قطب منفی را متصل کنید.
3- آلودگی و کثیف شدن فیلتر سوخت
از دیگر دلایل استارت نخوردن خودرو می توان به کثیفی قطعه فیلتر سوخت اشاره نمود. این قطعه در سیستم سوخت رسانی خودرو نقش بسزایی ایفا می نماید. به عبارت دیگر، سوخت مورد نیاز برای کارکرد و حرکت ماشین، به وسیله این قطعه تامین می شود.
کثیف شدن فیلتر سوخت مسدود شدن مسیر عبور بنزین را در پی دارد. در صورت نرسیدن بنزین کافی به پیشرانه، به احتمال بسیار قوی ماشین استارت نخواهد خورد. تعویض فیلتر سوخت از بهترین راهکارها برای رفع این مشکل می باشد. به طور معمول، به ازای 15000 الی 20000 کیلومتر باید فیلتر سوخت خودرو تعویض گردد.
4- بروز نقص فنی در سیستم احتراق
در برخی مواقع علت استارت نخوردن ماشین به بروز عیب و ایراد در سیستم احتراق ماشین مربوط می شود. کارکرد و عملکرد پیشرانه خودرو در اثر انجام فرآیند احتراق موتور محقق می شود. معیوب شدن شمع ها می تواند منجر به عدم احتراق و استارت نخوردن شود. علاوه بر این، بروز نقص فنی در قطعه کویل خودرو نیز در روشن نشدن خودرو تاثیرگذار و مؤثر است. کویل، وظیفه تامین برق لازم برای انجام پروسه احتراق را عهده دار میباشد.
5- خرابی رله پمپ بنزین یکی از علت استارت نخوردن ماشین
رله پمپ بنزین یک قطعه الکترونیکی است که در خودروهای انژکتوری نصب میشود. وظیفه این قطعه کنترل برق ورودی به قطعات مختلف سیستم سوخترسانی خودرو است. اگر رله پمپ بنزین خراب شود، پمپ بنزین نمیتواند سوخت را از باک به سمت محفظه احتراق موتور ارسال کند. در نتیجه با استارت زدن خودرو روشن نمیشود. رله پمپ بنزین معمولا درون جعبه فیوز قرار میگیرد. در صورت خراب شدن باید آن را تعویض کنید.
6- ایراد در سیستم ضد سرقت و امنیتی خودرو
یکی از دیگر از دلایل استارت نخوردن خودرو به بروز نقص فنی در سیستم امنیتی ماشین بر می گردد. به منظور افزایش ضریب ایمنی و امنیت، در ساختار بسیاری از خودروهای امروزی، از سیستم ضد سرقت استفاده شده است. بروز خطا یا ایراد در این سیستم، به استارت نخوردن و روشن نشدن خودرو می انجامد. در ساختار سیستم های امنیتی نوعی مدار اتصال سوئیچ تعبیه شده که بروز عیب در این بخش سبب فعال نشدن مدار و پیرو آن، استارت نخوردن می شود.
7- معیوب بودن کلاه توزیع استارت
این مشکل در موقعیت های جغرافیایی و اقلیم های دارای آب و هوای مرطوب بروز پیدا می کند. رطوبت گرفتن این بخش موجب روشن نشدن و استارت نخوردن می شود. برای اطمینان حاصل کردن می توان نسبت به خارج کردن کلاه توزیع اقدام نموده و رطوبت موجود در آن مورد بررسی قرار گیرد. در صورت مشاهده ترک در این بخش، می بایست نسبت به تعویض این قطعه اقدام کرد.
8- استارت نخوردن ماشین بهدلیل خرابی استارتر
استارتر یا استارت خودرو یک موتور الکتریکی است. این قطعه نیروی الکتریکی را به مکانیکی تبدیل میکند. وقتی استارت می زنید، نیروی مکانیکی تولید شده توسط استارت به سمت موتور خودرو ارسال و در نتیجه ماشین روشن میشود. استارت، نیروی الکتریکی مورد نیاز خود را از باتری دریافت میکند.
9- تنظیم نبودن یا خرابی تسمه تایم
وقتی استارت میزنید، میل لنگ تسمه تایم خودرو را بهچرخش در میآورد. چرخش تسمه تایم نیز میل سوپاپ را میچرخاند. به این ترتیب سوپاپ شروع به حرکت میکند. مجموعه این فعل و انفعالات در برای روشن شدن خودرو لازم است. برهم خوردن تنظیم تسمه تایم یا خرابی این قطعه، یکی دیگر از دلایل استارت نخوردن ماشین است. در این حالت باید به تعمیرگاه مراجعه کنید تا در صورت امکان تسمه تایم مجددا تنظیم شود یا در غیر این صورت بهکلی جایگزین گردد.
تشخیص علت استارت نخوردن موتور ماشین
- اگر می خواهید بفهمید که باتری ماشینتان سالم است از ولت متر استفاده کنید و اگر به این وسیله دسترسی نداشتید چراغ جلو ماشین را روشن کرده و نور بالا بزنید. در صورت سالم بودن باتری نور چراغ ها عادی است.
- اگر فکر می کنید علت استارت نخوردن خودرو قطع شدن سیم کشی استارت است ، لحظه چرخاندن سوئیچ ، چراغ های پشت آمپر روشن می شوند و صدایی هرچند خفیف می شنوید، این فکرتان منتفی است.
- اگر علت استارت نخوردن، خرابی موتور استارتر یا سیم کشی استارتر باشد چراغ های پشت آمپر یک لحظه خاموش می شوند و صدای” تق” می شنوید.
- اگر مشکل از استارتر یا اتصالات پشت استارتر باشد هنگام استارت، چراغ های آمپر خاموش یا ضعیف نمی شوند، و فقط صدای تق شنیده می شود.
- در بیشتر موارد علت استارت نخوردن،خرابی باتری است که با تعویض باتری ماشین این مشکل حل می گردد.
- اگر باتری، استارتر و سیم کشی ماشین همگی سالم بودند ، احتمالا موتور ماشین قفل کرده است. اگر می خواهید بدانید علت استارت نخوردن ماشین موتور ماشین قفل کرده است، دنده را در وضعیت 5 قرار دهید و آن را هل دهید، اگر ماشین حرکت کرد، یعنی موتور قفل نیست، ولی اگر حرکت نکرد، موتور شما قفل شده است. این روش برای گیربکس دنده ای کاربرد دارد نه اتومات.
- گیربکس های اتوماتیک به گونه ای هستند که وقتی دسته دنده (Lever) در وضعیت R ، یا D باشد، موتور استارت نمی خورد. در صورت خراب شدن سلکتور گیربکس اتوماتیک، پیام وضعیت گیربکس به درستی به ECU ارسال نمی شود و خودرو استارت نمی خورد.